dudwell lane                       (uk)

woodland studio               02.2014 - 06.2014 

   

Internal reorganisation and extension to a post-war dwelling in Halifax, West Yorkshire. The project aim was to create an adaptable and inspiring home on a low budget which can cope with the demands of modern family life. 

The dwelling is part of the Green Park estate built in the 1930s and was originally connected to the industrial town centre via an electric tram line. While the urban layout has remained much the same, many of the dwellings have since been extended, often to incorporate a garage. The house is a typical example of a two-storey semi-detached property of red brick and render, with a hipped roof of red rosemary tiles.

 

The first stage of the project was to maximise useable space within the existing home to keep the extension volume to a minimum to comply with standards of the conservation area. The existing loft was thermally insulated and converted and internal access reorganised around a main stair. The second stage was the construction of the extension which included an additional bedroom and flexible use office space. 

Energy efficiency was a key consideration of the project and a number of measures were taken such as the installation of cavity wall insulation, low energy light fittings and an energy efficient boiler. The scheme also made use of the passive properties such as the orientation of glazing, shading, thermal mass and cross ventilation. Future additions may also include solar water heating and a solar voltaic panels. 

Full planning permission was granted in January 2015.

project location in halifax, west yorkshire

open plan living area connects to rear garden

design includes an extension to the north

space is saved by renovating attic space into bedrooms for children

en / dk

Copenhagen